27.6.12
Deel de site hier.

Blogpost delen: klik titel en klik button onderaan. Bedankt!
Volg op Twitter

Nieuwe vorm autisme (ont)zorg(ing).

Van Nijmegen naar Amsterdam op een hometrainer

Eigenlijk wilde ik vandaag helemaal niet bloggen. Maar het kan niet anders.
Om me heen zie ik de onrust en zorgen over de toekomst van onze kinderen toenemen.
Ouders van gezonde kinderen maken zich zorgen over de grotere klassen, ouders van niet gezonde kinderen zien de toekomst van hun kinderen steeds meer tussen 4 muren: die van hun thuis of een instelling.
De mooie plannetjes van de laatste regeringen om iedereen te laten participeren in de maatschappij kunnen de prullenbak in. Want het is maar de vraag of ze überhaupt aan deelnemen in de maatschappij meer toekomen. En datzelfde geldt voor hun mantelzorgende ouders.

De 10 uurs norm wordt gehandhaafd.
Krijg je minder zorg geïndiceerd dan tel je niet mee. Dan moet je het maar zien te redden.
De toekomst van jonge mensen hangt af van indicatiecommissies en regeltjes.
Heb je een slimme aanvrager weten te vinden, of kun je een duur en goed bureau betalen, dan zal het allemaal nog wel goed komen. Maar voor de minder gelukkige mensen wacht gewoon een oordeel van 9 uur.
Dat wil zeggen dat zo'n 24.000 jonge mensen de boot missen.

Daarnaast zijn er grote veranderingen doordat men de zorg waar men vroeger recht op had gewoon niet meer krijgt.
Indicaties zijn vervat in zorgzwaartepakketten. ZZP's.
Je moet nu minimaal ZZP 4 hebben om nog te mogen leren iets zelfstandig in de maatschappij te doen. Dan ga je wel van je thuis linea recta richting psychiatrische instelling. Je bent gewaarschuwd.

Heb je minder dan ZZP 4, dan krijg je zorg aan huis.
Dat moet het trainingshuis en wat meer intensievere begeleid woonsituaties vervangen.
Het lijkt op fietsen op een hometrainer met als doel van Nijmegen naar Amsterdam te gaan.

Ik zou graag willen weten wie deze ongein bedacht heeft, want die mag onze hometrainer op komen halen. Het zal immers nooit lukken Amsterdam zo te bereiken.

Zorg aan huis als vervanger van het trainingshuis is gewoonweg belachelijk!
Komt er elke ochtend onderaan de trap iemand roepen om op te staan, omdat dat in het kader van de zelfstandigheidstraining slimmer is als ik dat als moeder niet meer doe?
Sta ik elke avond in de keuken te ruziën wie er het eerst mag koken, omdat zoonlief dat met begeleidster moet doen om zo zelfstandig mogelijk te worden?
En hoe zit dat met de privacy van de andere kinderen? Hun recht op een normaal gezinsleven?
Hoe kun je de psychische beleving van zelfstandig wonen trainen als je gewoon thuis leeft, in de oude routines en gedragspatronen.
Want dàt is nl de clou. Het gaat niet zozeer om het leren hoe een wasmachine werkt. Maar om te leren hoe je je eigen beslissingen neemt, hoe het is je hand uit te steken voor gezelschap, voor assistentie, hoe het is alleen naar bed te gaan en alleen wakker te worden. Met de slaapkamerdeur tussen zelfstandige spelen en mamma wordt het een belachelijk spel.
Het is natuurlijk slim aangepakt door de regering. Zoonlief zal thuis blijven wonen tot de ouders erbij neervallen en dan neemt de rest van de familie de zorg wel over, want in de instellingen zitten ze allemaal achter de tralies door het gebrek aan financiële middelen om begeleiding in te zetten.
Die heeft dan toch geen zin meer, want iemand die zo oud is heeft heel wat mogelijkheden tot leren en aanpassen verloren.

Noemen ze dat "in je kracht staan"?
Is dat het beste uit jezelf halen?de volgende keer over rechtsongelijkheid tussen broers met autisme spectrum syndroom.

1 comments:

Platform Verontruste Ouders zei

Heel erg mee eens, ik heb er op ons eigen blog platform verontruste ouders ook over geblogt met dezelfde strekking. Dit soort plannen worden bedacht door mensen die mijlenver van de maatschappij afstaan, laat staan dat ze zich een goed beeld kunnen vormen. Ja van Veldhuijzen knikt begripvol op gesprekken met pgb-houders en mantelzorgers. En vervolgens start ze een werkgroep door autisme bekeken om te kijken hoe het met ZIN beter kan gaan. Terwijl dat niet een goed alternatief is voor het PGB. Te weinig flexibel, geen zorg op maat, veel verloop. Fijn om mensen te lezen die dezelfde zorgen hebben! Dank!

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Nijmegen (n/h)uilt |