4.6.12
Deel de site hier.

Blogpost delen: klik titel en klik button onderaan. Bedankt!
Volg op Twitter

Eigen bijdrage ten koste van...

Door eigen bijdrage geen geld voor tandarts
De introductie van de eigen bijdrage in de gezondheidszorg kent vele slachtoffers. "Het eigen risico" noemen sommige mensen het. Alsof het een keuze betreft. Een risico neem je toch? Dat is toch je eigen beslissing? Een risico wordt je toch niet opgedrongen? De bijdrageplicht in de gezondheidszorg treft ons gezin flink. Het lijkt erop dat je beter het mantelzorgen voor volwassen kinderen over kunt laten aan de maatschappij. Nu hebben we de keus onze verantwoordelijkheid te nemen en hun onkosten te betalen, dus ook de eigen bijdrage, want ze zorg onthouden, dàt willen we niet. De paar minuten bij de vriendelijke psychiater zijn zo wel erg duur betaald. En dan heb ik het niet over de toegenomen vervoerskosten, ook al hakken die er ook flink in. Op de een of andere manier konden we de laatste maanden de eindjes nog net aan elkaar knopen. Met moeite, weliswaar. Maar gelukkig merkte niemand op dat ik hier en daar een maaltijd oversloeg, koffiedrinken met mijn vriendinnen uit het repertoire heb geschrapt en ik nooit meer gezellig aan de telefoon hang. Morgenvroeg sta ik door die eigen bijdrage echter met mijn rug tegen de muur. Door een aangeboren aandoening geven mijn tanden het voortijdig op. Ik heb de keus tussen het laten trekken van een kies en rondlopen met een zichtbaar gat en het complete verlies van de mogelijkheid tot kauwen aan één kant, en het laten trekken en plaatsen van een implantaat. Ik moet nog heel wat jaren mee, dus graag wil ik kunnen kauwen en er behoorlijk uitzien. Een implantaat is geen overbodige luxe, wordt me aan alle kanten verzekerd. Plaatsen moet zo snel mogelijk na het trekken, omdat m'n kaak erg snel slinkt. Het is dus morgen of nooit. De kosten komen overeen met de uitgaven voor de eigen bijdragen die we in ons gezin extra moeten betalen voor gezondheidszorg. Ik hèb helemaal geen keus. Het geld is er niet. Niet meer. .

0 comments:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Nijmegen (n/h)uilt |