13.2.12
Deel de site hier.

Blogpost delen: klik titel en klik button onderaan. Bedankt!
Volg op Twitter

Ik wil contant betalen als ik dat wil.

Het was vandaag het onderwerp van gesprek tijdens de bijeenkomst die ik bijwoonde: het contant betalen wordt de wereld uit geholpen door een aantal supermarkten.

Het doel lijkt een nobel doel te zijn: voorkomen dat winkeliers worden overvallen.
Na alle berichten over overvallen hier in de stad en in de omgeving van de laatste maanden kan ik me daarbij heel wat voorstellen, maar het feit dat men pinnen als enige veilige methode propageert gaat me te ver.

Welke website lag er de laatste tijd plat...yep, dié bank.
En hoe vaak hebt U al niet in de winkel gestaan en deed het apparaat het niet? (Ik heb het nu over de betaalautomaat, niet over de parkeerautomaat).
Als je niet kunt pinnen omdat het systeem plat ligt dan wil je toch contant kunnen betalen voor je brood en kaas, nietwaar. Dus moet je zelf met je euro's over straat.
Of je loopt het risico dat je je euo's haalt uit een automaat die net op dat moment geskimt wordt en dan ben je helemaal de pineut.

In plaats van te investeren in veiligheid voor alle mensen wordt het pinnen er als zogenaamde vanzelfsprekendheid doorgeduwd. Geen wonder als je kijkt wie er in het bestuur van de organisatie, genaamd Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, zitten.
Twee bestuurders die benoemd zijn door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en twee bestuurders die benoemd zijn door de Detailhandel Nederland (vertegenwoordiger van alle partijen die van de kant van de toonbankinstellingen het Convenant getekend hebben).
In januari 2006 werd er een ronde handtekening zetten gehouden, in mei 2009 nogmaals. Diegenen die vrolijk tekenden krijgen per pinbetaling 1 cent korting.

Een korte blik op de site van deze Stichting maakt duidelijk waar het werkelijk om gaat: het stimuleren van het pinnen...eh...efficiënt betalen.
Dan hebben ze het niet over vlot betalen aan de kassa, want dat pinnen sneller is, dat is een illusie.

Het is bekend dat mensen meer kopen als de centen niet door hun handen gaan, en naar mijn mening is dat de achterliggende gedachte van het geheel: mensen stimuleren te pinnen, want dan geven ze meer uit. De detailhandel verdient zo meer, en de banken profiteren mee.
Op de site staan diverse lokkertjes voor winkeliers.
Voor mij als consument is er geen profijt.

Als ik een simpele rekensom maak, dan is het voor mij als consument helemaal niet slim om te pinnen.
Loop ik over straat met m'n euros, dan ben ik alleen die euro's kwijt bij een overval. Ben ik het slachtoffer van skimmen dan halen ze m'n hele rekening leeg en moet ik heel veel moeite doen m'n geld terug te krijgen.
Pinnen kost geld en dat wordt via de producten die ik koop gewoon aan mij doorgerekend. De winkelier krijgt een beloning, ik niet.
Ik geef met contant betalen minder geld uit want ik zie het verdwijnen.
En ik heb gewoon het gevoel dat ik werkelijk iets gedaan heb om m'n boodschappen te betalen.

De Gelderlander had afgelopen vrijdag helemaal gelijk toen ze schreven: "Betalen met echt geld ontmoedigd."

Nou, ik wil contact betalen als ik wil. Als mijn geld niet goed genoeg ik, dan ga ik wel naar een ander.

0 comments:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Nijmegen (n/h)uilt |